There and back again – En tur til Estec med AAUSAT5

Skrevet af: Amalie Petersen

Hej mit navn er Amalie, jeg går Elektronik og IT-uddannelsen på AAU, hvor jeg også er frivillig i AAU Student Space, hvor studerende bygger små satellitter kaldet cubesats (på billedet ovenfor er cubesatten, AAUSAT5, vist). Jeg befinder mig i den næste uges tid i Holland tæt på Amsterdam, i hjertet af ESA’s teknologi- og forskningsafdeling kaldet ESTEC. Til højre for mig sidder Joakim og Mikael, der også er fra AAU Student Space. Vi tre er blevet sendt afsted ned til ESTEC for at lave en termisk vakuum test af AAUSAT5, den 5. satellit vi har lavet i AAU Student Space.

Den næste uge vil jeg skrive blogindlæg om mine oplevelser hernede så I kan få et indblik i, hvad Elektronik og IT-studiet også kan indeholde.

AAUSAT5 er en satellit lavet af studerende i AAU Student Space. Dens formål er at opfange skibssignaler omkring Grønland. Derudover er den planlagt til at blive sendt afsted fra den internationale rumstation, ISS, senere i år af Andreas Mogensen, Danmarks første astronaut. Men inden kan blive sendt afsted er det vigtigt at vide om satellitten kan holde til det hårde miljø der er i rummet. Idéen med den termisk vakuum test vi skal lave på AAUSAT5, er for at teste satellitten i omgivelser der ligner rummet. Det vil sige, at satellitten skal tåle at være i vakuum samt blive udsat høje temperaturforskelle på samme tid. Derfor har vi i dag skruet op for varmen i vakuumkammeret og fået testet, at alt er som det skal være. Hvilket det er!

På dette billede er vi i gang med at sætte sensorer udenpå satellitten, så vi kan holde styr på den udvendige temperatur på Aausat5, når den er inde i vakuumkammeret.

På dette billede er vi i gang med at sætte sensorer udenpå satellitten, så vi kan holde styr på AAUSAT5s udvendige temperaturer, når den er indeni vakuumkammeret.

Her kan I lige få AAUSAT5 at se, da den blev placeret inde i vakuumkammeret.

Her er AAUSAT5 lige inden vakuumkammeret blev forseglet. Her vil den så befinde sig indtil at vakuumkammeret bliver åbnet igen om 2 uger.

Til dem som ikke kender ESA, så er de Europas svar på NASA, dvs. den europæiske rumfartsorganisation. Det er dem som har stået for den populære Rosetta-ekspeditionen der er i kredsløb om en komet, ligesom de også samarbejder med de andre rumfartsorganisationer, såsom NASA, om den Internationale rumstation, ISS.

Til venstre for mig sidder det team som fra ESA’s side er sat på AAUSAT5. Teamet består i alt af 4 supervisors, som følger AAUSAT5 fra start til slut, og en tekniker der står for den termisk vakuum test. Af de 4 supervisors er den ene de andre supervisors supervisor. Den førnævnte er den altafgørende go eller no go, for satellitten. Derfor var det første møde med ham utrolig nervepirrende, specielt når de tre andre supervisorer kommenterer på ting man laver og siger “gør sådan i stedet, sådan kan førnævnte supervisor bedst lide man gør”. Den sidste person som er teknikeren der står for vakuumkammeret er en hyggelig engelsk fyr, der ofte joker om danskere og billige øl, altid med et smil på læben.

Hvis I har nogle spørgsmål er I meget velkomne til at skrive dem i en kommentar, så vil jeg prøve at besvare dem hurtigst muligt 🙂