electronics.aau.dk

There and back again – En tur til Estec med AAUSAT5 del 4

Skrevet af: Rasmus Gundorff Sæderup

Hermed følger andet og sidste indlæg om min tur til Holland for at teste AAUSAT5 ved ESA.

Som nævnt i det tidligere opslag er testen gået rimelig uproblematisk, og vi var derfor ved at nå i mål med testen, som vi ifølge tidsplanen skulle afslutte torsdag.

Vi skulle i løbet af dagen teste om satellitten stadig virkede efter vi onsdag eftermiddag hævede temperaturen til stuetemperatur. Derudover skulle vi tryksætte kammeret, så vi fik normalt tryk derinde, efter satellitten havde været i vakuum i omkring 2 uger.

Undervejs i vores arbejde holdt vi dog en lille pause, for at lave et Skype-opkald hjem til vores medstuderende i AAU Student Space, som havde besøg af Andreas Mogensen – astronauten der skal sende vores satellit afsted. Han fik en lille tur af vores lab, og vi viste ham satellitten over Skype. Det var ret fedt lige at få hilst på en astronaut, og han virkede super interesseret i hvad vi lavede.

Efter vi havde snakket med dem i Aalborg, tog vi satellitten ud af kammeret, og lavede en visuel inspektion af hele satellitten. Under inspektionen undersøger man alle siderne meget grundigt og leder med lys og lygte (bogstaveligt talt) efter den mindste ridse, bule eller støvkorn som er opstået pga. testen.

Da testen var afsluttet holdt vi et kort møde, hvor vi sammen med ESA-folkene og dem i Aalborg gennemgik testen og de fejl vi var stødt på undervejs, og gennemgik hvordan vi skulle arbejde på at få løst dem.

IMG_5865

Vakuumkammeret hvor vacuum-testen er blevet udført

Det kan til tider være lidt udfordrende at få satellit-projektet til at hænge sammen med resten af ens hverdag, som jo er proppet med kurser og projektarbejde, når man også gerne vil have lidt tid til at slappe af. Heldigvis er vores grupper meget forstående overfor at vi i denne tid lige inden launch ligger meget tid i satellitten. Men her hjælper det jo også, at halvdelen af min gruppe er med til at arbejde på satellitten, hvoraf den ene er Amalie, som lige er vendt tilbage fra Holland. Derudover er den anden halvdel af min gruppe meget forståelige overfor at vi har sagt ja til denne fantastisk chance for at lave noget der kommer i rummet! De vidste også fra starten af, at satellitten vil fylde meget i gruppen dette semester, hvilket også kan ses i vores valg af projekt, nemlig en kamera payload, til en satellit. Måske den kommer ombord på AAUSAT6, hvem ved?

Det var nu tid til at sige farvel til vores supervisors, hvilket vi gjorde over en øl på Escape. Vi tog herefter hjem til hotellet og nød vores sidste aften i Holland, før vi fredag havde en 10-timers køretur tilbage til Aalborg.

IMG_5859

AAUSAT5 i dens transport case, og klar til at komme hjem til Aalborg

Hjemme i Aalborg igen kunne vi godt mærke, at selvom det har været mega spændende at være i Holland og arbejde intensivt på satellitten, så var det nu alligevel rart at komme tilbage til Danmark og en hverdag med spændende projektarbejde.

Alt i alt har de to ugers test i Holland været succesfuld – det har været super spændende at se ESAs faciliteter og prøve at være med til at arbejde der hvor det hele sker, og vi overvejer nu alle sammen om man måske skulle arbejde ved ESA når vi er færdiguddannede. Det virker i hvert fald som et super fedt sted at arbejde, og vi har alle fået mere gåpåmod i forhold til at arbejde videre med rumfartsteknologi.

Det var alt for denne gang, tak fordi I fulgte med! 🙂