electronics.aau.dk

There and back again – En tur til Estec med AAUSAT5, del 2

Skrevet af: Amalie Petersen

Det er mandag, weekenden er slut og temperaturen i vakuumkammeret går op og ned.

Sidste uge fik Joakim, Mikael og jeg lavet temperaturcyklussen færdig, hvor satellitten ikke er operationel.  Dvs. der kun testes for at tjekke om satellitten stadig er levende efter den har være oppe på 65 plus grader og 40 minus grader. Hvilket er de temperaturer som satellittens batteri skal kunne holde til at blive udsat for. Testen var en succes, så 2 af vores supervisorer inviterede os ned på den lokale Estec bar til en øl eller 2.

Barens navn er Escape og jeg må sige at navnet passer perfekt. Du kommer fra testlaboratoriet, hvor seriøsiteten er høj og alt er struktureret, til en bar hvor snakken går lige fra spillet Minecraft til blå Nutella (Ja, det er en ting her i Holland. Udover at det er blå, indeholder det også det der slik, hvor det prikker i munden når man spiser det). Hvis man sidder i baren, kan man se ind i den tilknyttede indendørshal, hvor de ansatte kan spille fodbold, tennis, basketball eller lign. Derudover er der også en svømmehal og et øverum til folk som har lyst til at spille musik. Så ja, muligheden for at undslippe hverdagens stress og jag findes her.

To af vores supervisorer og os (The A-team) nede i Estecs bar, Escape, for at få en øl efter en veloverstået test.

To af vores supervisorer og os (The A-team) nede i Estecs bar, Escape, for at få en øl efter en veloverstået test.

På Escape mødte vi nogle af vores supervisorers kollegaer, kaldet YGTs (Young Graduate Trainees), de er alle i en aldersgruppe mellem 25 og 30. Det var fedt at snakke med nogen, på cirka ens egen alder, som arbejder ved ESA. Før man tog herned var man meget intimideret af folk fra ESA, men nu hvor man har været en del af miljøet hernede, indser man, at det er helt normale mennesker, fra hver deres del af Europa, som elsker rumfart og rummet. Jeg forelsker mig mere og mere i dette sted.

Det er mandag og vi har startet den anden cyklus. Denne cyklus skal satellitten tændes hvert 30. minut, for at tjekke om alt er som det skal være. Derudover testes kommunikationssystemet mere grundigt og de forskellige modes satellitten kan være i. Dvs. afhængig af batterispændingen skal satellitten kunne skifte fra et mode hvor den bruger alle sine subsystemer, til et mode hvor den slukker for specifikke subsystemer for at spare energi. Dette stiller høje krav til vores tekniker, der skal sørge for at batteriernes temperatur er inden for den korrekt range på alle tidspunkter af testen, da vi ikke helt præcist kan sige hvornår satellitten skifter fra det ene mode til det andet. Dette er rimelig kritisk da satellittens payload (den del af satellitten som sørger for at opfange signaler fra skibe) frigiver meget varme når den er tændt og der dermed skal reageres hurtigt fra teknikerens side når denne slår til. Derudover er selve kontrolleringen af temperaturen i et vakuumkammer problematisk, da det er vakuum og dette ikke er en særlig god termisk leder, hvilket betyder det tager længere tid at påvirke satellittens temperatur. Dette gør det meget handy at vores tekniker er fysiker der har en ph.d. relateret til termodynamik 🙂

Joakim og jeg dokumentere test og sikre at alt er som det skal være.

Joakim og jeg dokumenterer test og sikrer at alt er som det skal være.

Om nogle dage vil det næste hold fra AAU student space komme herned til Estec. Inden vi skal drage hjem til DK, får vi lige en enkelt dag til at opdatere dem om hvordan tingene foregår hernede og generel status omkring testen.

Dette er mit sidste indlæg om min tur til Estec med satellitten AAUSAT5. Nu hvor jeg er taget hjem, vil der blive blogget om AAUSAT5s resterende tid i Holland her på siden af min teammate Rasmus G. Sæderup. Tak for denne gang, fedt I gider følge med i AAUSAT5s spændende rejse! 🙂