Generisk hardware platform for CubeSats.

Skrevet af: Martin Hedegaard

Hej jeg hedder Martin, studere elektronik & it  på 4. semester, og er ny blogger der vil komme med updates engang imellem.

Det projekt jeg har rodet med de sidste par måneder er endelig ved at tage form. Min gruppe og jeg har været en lang process igennem i dette semester for at finde ud af hvilke krav der skulle stilles til vores projekt. Vi har brugt rigtig lang tid på det i forhold til andre gruppe der er på årgangen men vi har også et lidt specielt projekt.

Vores projekt er at bygge en generisk hardware platform for AAUSAT6 den næste studenter bygget satellite fra Aalborg universitet.

Også er spørgsmålet hvad er sådan en generisk hardware platform til en satellite. Se det har vi i gruppen stilles os selv massere af gange i løbet af de sidste par måneder og vi har nu fundet frem til en løsning på hvad en generisk hardware platform er og hvad sådan en skal kunne.

Den generiske hardware platform designes som vist på figuren.

platformoverview

Alt uden for den stiplede linje er ting vi ved der skal være i en CubeSat men vi bare vil interface med, alt inden i er hvad vi selv vil udvikle.

Overvågningen af subsystemer sker via onboard computeren eller i vores projekt en microcontroller, her overvåges alle subsystemer som skal logges i en memory og håndteres af microcontrolleren.

Payload controlleren, implementeres på en Field Programmable Gate Array (FPGA) og står for bindeled mellem payloaden som kan være et kamera og systembussen som er kommunikationen internt i systemet. Payload controlleren skal finde ud af hvornår payloaden skal tændes og modtage data som sendes videre ud på SSI bussen.

Vores generiske platform benytter sig a 2 busser istedet for kun en enkel. Dette er for at gøre pålideligheden af data sendt fra payloaden bedre og derved ikke kunne miste data fra payloaden på vej mod com modulet, desuden gør dette også at vi ikke ligger stor mængder payload data i bus kø på CAN bussen. Dette gør at vi kan have et normal fungerende CAN bus der køres sammen med onboard computer der overvåger alt på bussen mens vi kan have vores SSI bus som køre uafhængigt af hvad CAN bussen er igang med.

På CAN bussen benytter vi protokollen  Cubesat Space Protocol (CSP), som der er studenter udviklet fra Aalborg universitet til AAUSAT 3.

Det er lidt nørdet det jeg har skrevet om, men jeg syntes selv vi har fundet frem til den bedste løsning på at bygge noget der er generisk.

Som det ser ud nu skal vi nok komme i mål, men jeg vil poste updateringer om hvordan vores projekt skrider fremad.