electronics.aau.dk

En “lille” succeshistorie fra AAU

Skrevet af: Kristian Arnkjær Noach Bertelsen

Hvad kan man egentlig bruge uddannelsen til elektronikingeniør til? Hvad laver man som elektronikingeniør?

Det er to spørgsmål som vi ofte får – og her giver vi et bud på, hvad man også kan med en ingeniøruddannelse!

Vi er to 8. semester studerende fra Elektronik og IT med speciale i Control and Automation. Her vil vi fortælle vores lille historie om, hvordan vi har anvendt noget af den viden vi har tilegnet os gennem studiet, til at udvikle et produkt og få sat det i produktion.

 

Den gode idé!

Vi mente selv at vi fik en rigtig god idé for lidt over et år siden, hvor vi startede med at udvikle, hvad der nu er blevet til uStepper.

Idéen var relativt simpel: Lav en meget kompakt controller til en stepper motor, hvor det også er muligt at give feedback på positionen (måle positionen) af akslen. Ud fra det sprang der en række krav til features som f.eks. at den skulle kunne håndtere spændinger over 24 V, måle temperatur og kunne monteres direkte på motoren.

uStepper print

 

Stepper motor?

Først lige lidt kort om stepper motorer. Stepper motorer bliver brugt i stor udstrækning, både af hobbyfolk til for eksempel 3D printere, CNC maskiner og andre applikationer. Men også i kommercielle produkter som printeren derhjemme eller i industrien hvor de bruges i diverse maskinanlæg, bl.a. på grund af deres pris og det at de kan styres ret præcist uden positions-feedback.

uStepper motor

Men hvorfor så lave positions-feedback når nu de kan styres uden? Jo, stepper motorer kører ikke altid som forventet f.eks. på grund af belastning på akslen, og her vil man kunne drage nytte af positions-feedback – er stepperen ikke i rette position kan der kompenseres.

 

Crowdfunding

Efter rigtig mange timers arbejde med udvikling af to prototyper blev vi endelig klar til at producere vores produkt. Finansieringen af denne produktion blev baseret på crowdfunding, gennem tjenesten Kickstarter. Crowdfunding er en unik mulighed for at lodde stemningen på markedet uden at skulle lave en stor analyse. Man præsenterer sin idé, viser sin prototype og får støtte af private, hvis de tror på idéen – og det gjorde de med uStepper!

uStepper robotarm

For at fange folks interesse udviklede vi et par eksempler på applikationer til uStepper. Heriblandt en robot-arm som ses på billedet herover. Det kræver en del salgsarbejde at komme i mål med en crowdfunding – det er ikke bare at læne sig tilbage og vente på at pengene ruller ind!

 

Færdigt produkt

Vi har her knap et år efter at vi fik idéen afsendt vores første produkter til dem, der støttede projektet gennem Kickstarter. Det er en fantastisk følelse at have skabt et produkt, der rent faktisk kan sælges – selvom vejen dertil har været hård. Man skal ikke undervurdere mængden af administrativt arbejde ved opstart af firma, produktion og salg.

uStepper dærdig

Så ja, man kan godt bruge den viden man tilegner sig på ingeniørstudiet, også til at lave produkter helt fra bunden og starte sin egen virksomhed. Det kræver stort set alt den fritid man har (studiet er jo fuld tid), men det kan “sagtens” lade sig gøre!

 

Vi håber det gav lidt indsigt i, hvad man også kan som ingeniørstuderende på AAU, og hvis I vil se mere om kampagnen og produktet så tag et kig på https://www.kickstarter.com/projects/301805155/ustepper eller www.ustepper.com

 

Thomas og Mogens