electronics.aau.dk

Bachelor projekt – Control Engineering

Skrevet af: Kristian Arnkjær Noach Bertelsen

Dette semester handler for mit vedkommende om kontrol og regulering af et ustabilt system – i dette tilfælde en segway.

Systemet minder i bund og grund lidt om et pendul, men hvor pendulet er stabilt (sætter man det i svingninger, så stopper det igen) er en segway et meget ustabilt system grundet massemidtpunktets position er højere end omdrejningspunktet vil segwayen vælte uden et reguleringssystem.

Vores projektretning handler om overvågning, hvor systemet i princippet skal benyttes i stedet for en vagt, der holder øje med lagerhaller og kontorer etc. på virksomheder efter lukketid.

Dermed er målet et system, der på egen hånd kan færdes i nye omgivelser ved hjælp af en form for obstacle-avoidance. Samtidig skal systemet kunne styres på afstand i tilfælde af indbrud/alarmering så vagtselskabet kan vurdere om en mand skal sendes ud på adressen.

Vi har de sidste par dage opstillet fritlegeme diagrammer for systemet og lokaliseret inputs/outputs, som skal reguleres.

På dette semester fungerer projektet lidt anderledes end normalt: Vi har simpelthen fået forbud mod at lave noget som helst nyt hardware, og i stedet fået udleveret to af disse modeller. De måler ca. 35 cm i højden, har accelerometer/gyroskop samt processor monteret i forvejen osv. På den måde kan vi fokusere på projektrelevant indhold og spare tiden på at designe hardwaren.

Nå, det var alt fra mig denne gang, hav en rigtig god weekend! 🙂

Her ses bunden af segwayen, hvor alle komponenterne er monteret

Her ses bunden af segwayen, hvor alle komponenterne er monteret